Thursday, October 4, 2012

Doktor, boleh ke Ibu Hamil Exercise ???

Entry nie Farah tulis khas untuk ibu-ibu hamil & wanita2 yg bakal hamil diluar sane. Hope u all can read this & share it.

Boleh ke anda semua exercise mase anda hamil ?? 

Ini adalah soalan yg kerap kali ditny oleh ibu2 hamil pd doktor. And to tell u all the truth, Farah yg doktor nie pun x tau byk psl bende nie. Soooo....jom kite same2 kongsi ilmu nie....





Selamat bersenam yek !!!!

My Baby Book

 Hehehe..nie lagi satu entry yg ade kaitan dgn pregnancy jgk..tak tau la sejak akhir2 nie suke plak tulis entry yg berkaitan pregnancy nie...

Last week Farah ade singgah di MPH Alamanda, mase tgh dok belek2 buku tetibe terpandang satu buku yg cute nie...tajuk buku tu My Baby Book. Mule2 ingtkan buku cerite psl baby, rupe2 nyer buku nie mcm diari, where u all can write everything about your baby from the day die dilahirkan smp la baby besar. Best kan!!!! Farah tau, mst u all nak tau kan mcm mane rupe nyer buku nie & ape kandungan nyer kan ??? Jom tgk contoh baby book yg Farah jmpe kat internet (from google) mane la tau nnt u all sume ade idea camne nak wat baby book utk baby u all nnt.







 - THE END -






Tuesday, October 2, 2012

Nescafe Oh Nescafe !!!!!


Kwn Saye : FARAH, KNP KO NIE SUKE SGT MINUM NESCAFE TU, BYK CAFFEINE TAU TAK !!!
Saye : ABES TU, DAH TU JE YG AKU MINAT, RASE DIE, BAU DIE, AROMA DIE, WARNE DIE...EERMMM, MMG BEST !!!

Nescafe Oh Nesacfe, ape yg best & ape yg x best psl Nescafe nie ek????
well bile kite ckp psl nescafe nie, mst kebykan org akan ckp nescafe tu byk caffeine, mcm yg kwn saye ckp tu, hehehehe....


saye mule terjebak @ addicted dgn nescafe nie ms blaja dlu2 la, konon nyer kekwn ckp minum nescafe nie bole ilang ngantuk tuk study smp tgh mlm....ingtkan smp study je addicted nie, rupe-rupe nyer smp la msk alam bekerja. al maklum la keje as a houseman dolu-dolu mmg la teruk bagai...x cukup tido, keje lebih dr tido, jd nak stay awake n alert kne la amik nescafe nie. Berbungkus2 supply kat umah, cam nak berniage pon ade...siap bwk dlm beg lg tu..bole dkatekan, breakfast, lunch smp ke dinner pon minum nescafe gak...mmg teruk kan??? kalah drug addict nie, ish,ish,ish...... ingt kan dah keje wat management nie dah x minum le nescafe nie, hampeh!! same je...tp skrang pengambilan tu kureng le, sehari secawen yek....


Ape sbnrnyer Caffeine nie ?? Ape kebaikan & keburukan Caffeine nie ??? Klau nak tau, kene la bace kat bwh nie ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian (ops lupe lak, adik-adik, kakak-kakak, abang-abang sekalian)

Ape itu Caffeine ??

Caffeine adalah sejenis bahan yg terkandung didlm sesetengah tumbuhan. ia juge boleh dihasilkan secara sintetik (dlm bahase mudah dihasilkan oleh manusia) dan ditambah didlm mknan.

Ape Fungsi Caffeine ??

Caffeine diserap dgn cepat kedlm otak dan tidak terkumpul didlm darah atau disimpan didlm badan manusia. Ia dikeluarkan drpd badan manusia melalui air kencing slps beberape jam dimunum (itu la sbb nyer urine kite berbau cam nescafe kan).

Caffeine ini meransang otak dan sel-sel nyer. ia juga dgunakan bg melawan kepenatan / mengantuk tp effect nyer hanya short-term sahaje.

Ape mknan yg mengandungi Caffeine ??

Caffeine boleh didapati didlm:
  • daun teh
  • kopi
  • bijih koko
  • teh / nescafe / black or white coffee
  • coklat
  • kebanyakan air cola
Ape side effects Caffeine ??
  • denyutan nadi menjadi laju
  • susah utk tidur (jd jgn minum kopi mlm2 yek)
  • depression
  • anxiety 
  • restlessness (tak tentu arah)
  • loya / muntah
  • tremors (menggeletar)
  • kerap buang air kecil 
(Biase nyer side effects berlaku jika kite ambil caffeien dlm jumlah yg byk)

Ape akan berlaku jika kita tibe-tibe berhenti mengambil Caffeine (bagi org yg addicted mcm saye nie, huuhuhuhu...) ???
  • letih / lesu 
  • sakit kepale 
  • jd mcm tak tentu arah
  • loya / muntah 
(kpd peminat2 tegar nescafe/kopi jika anda nak benti minum anda dinasihatkan berhenti secara perlahan-lahan, means that, kene kurangkan pengambilan secara berperingkat la)

Ape kebaikan Caffeine dr segi perubatan ??? 

Berdasarkan beberapa kajian yg dijlnkan didapati;
  • kurang risiko menghadapi kencing manis - krn caffeine mengandungi kandungan magnesium dan chromium yg membantu badan mengawal penggunaan insulin
  • kurang risiko mengidapi Parkinson's disease & Dementia / Alzheimer's disease (pelupa)
  • kurang risiko mengidapi sesetgh cancer (liver cirrhosis and liver cancer) - krn caffeine mengandungi anti-oxidants
  • kurang risiko mengidapi masalah rentak jantung tidak sekata (arrhythmias)
  • kurang risiko mengidapi strokes (angin ahmar)

Bagi ibu-ibu yg mengandung anda dinasihatkan utk mengelakkan atau mengurangkan pengambilan Caffeine ini. WHY ??

Krn Caffeine ini boleh masuk kedlm salur darah manusia, maka ia juga boleh mengalir ke dlm placenta (uri) dan masuk ke dlm darah baby, jd secare tidak langsung ia beri kesan pd baby.






 THE END

SELAMAT MEMBACE !!!!



Sunday, September 30, 2012

Penyakit Hati & Tips Rawatan

Wahh!!!! tgk tajuk je dah gempak kan....nak jd ustazah ke ape si Farah nie.
Yg sbn nyer hari Khamis lps Farah ade la g dgr ceramah, tajuk ceramah tu 'Penyakit Hati & Tips Rawatan' penceramah pon haruslah yg glamor kan, al maklumla buat kat KKM mestilah jmpt yg glamor....ustazah Asni, korang knl tak??? ala yg slalu kluar kat TV1,2,3, astro tu....hah, knl kan!!! sape x knl tu tak tau la nak ckp, mmg tak tgk tv le jwb nyer. opsss..sorry mulut takde insurans...hehehe..

So blk dr ceramah tu trus lah g search internet nak cari pahale lebih sket kan, mstlah kne usaha...actually Farah nak bgtau kat uolls sume, kite sume nie mmg untung hidup kat zaman serba canggih nie, sume nyer kat hujung jari, jd dah takde alasan rs nyer klau kate kite takde mase lah, susahlah...sbb sume dah ade kat hujung jari, ape lagi, tekan je la kan...betul tak??? jd dah melalut jap...jd search lah tajuk tu, mmg b'lambak2 la kuar kan, yg takde kaitan pun kluar jgk, x phm betul....jd bace lah Farah...kate org klau ilmu yg kite dpt klau kite tak kongsi atau amalkan akan jd sia-sia, so kat sni Farah nak share ngan sume org ape yg Farah bace nie, hopefully uolls sume dpt la sedikit sebyk ilmu nie....

Terdapat 18 Cara & Rawatan Hati yg perlu dilakukan supaya hati kita dapat dirawat dan terhindar drpd Penyakit Hati:


  • Mentarbiah hati supaya mencintai Allah dgn sedlm-dlmnya
  • Membaca serta bertadarus (menyelidik) makna dan  maksud ayat-ayat Al-Quran
  • Mendekatkan diri dgn Allah dgn amalan-amalan sunat
  • Khusyuk dlm solat
  • Memperbykkan zikir dan memohon ampun kpd Allah
  • Melakukan kebaikan krn ikhlas kpd Allah dan menghrpkan keredaanNya
  • Melakukan amal dan ibadat berdasarkan perintah Allah dan Rasul
  • Beriktikad dgn akidah yg betul
  • Sentiasa melakukan muhasabah diri
  • Memperuntukkan masa bg Allah menerusi ilmu-ilmu agama
  • Memperbykkan qiyamullail, berdoa terutama sepertiga malam
  • Tunduk dan khusyuk kpd Allah dlm setiap tindakan dan perbuatan
  • Memastikan sumber mknan dan pakaian adalah halal disisi Allah
  • Menundukkan penglihatan kpd perkara-perkara yg diharamkan Allah
  • Suka menziarahi kubur dan mengingati mati
  • Sentiasa bersyukur dan reda kpd Allah diatas sgl nikamt yg dkurniakan
  • Suka membantu ank-ank yatim
  • Suka bersahabat dgn org-org soleh yg boleh djadikan teladan

Ok...selamat membace & selamat beramal semua...

Thursday, September 13, 2012

< Special Gift 4 Someone Special >



14 September 1957

is a special day 4 someone who is really special 4 me.......

someone who is always.....
  • be there for me 
  • care for me
  • my best friend & my teacher
  • my best counsellor
  • pray for me 
  • in my mind & my pray
  • hold my hand for a moment BUT HOLD MY HEART FOR A LIFETIME
someone who I call 'MOM'


Happy Birthday MOM
May Allah bless you always
Whatever you Ask, May you recieve,
Whatever you Seek, May you find,
Whatever you Wish, 
May it be fulfilled on your Birthday & Always...............




Wednesday, September 12, 2012

< ShortTrip 2 Cameron Highlands >

Tanggal tiga puluh satu, bulan lapan, lima puluh tujuh, merdeka, merdeka......

mase cuti merdeka yg lps, Farah & family smpt jgk curi2 ms for a short trip....so pikir pny pikir, at last we all decided to go to Cameron Highlands.... ingtkan time tu x rmai org..rupe2 nyer, mak ai...beribu-ribu lemon org kat atas tu....
although, short trip je, tp mmg best & sempat jgk la b'shopping sakan (itu yg penting), hehehe.....


Sesi Packing2 brg......









Toiletries jgn lupe ye....


Beg toiletries..warna pink gitu.. 
 

 my best friend, together with me where ever i go.... 


and jgn lupe ye...boleh dkatekan teman setia jgk utk sume yg nak naik tmpt tinggi...semestinyer... 


 kpd kekwn muslim yg nak b'jln jauh jgn lupe bwk nie sbg rujukan kite ye.... 



Of course..my little diary



kpd Mr Driver, jgn lupe cek kenderaan sblm b'tolak, pastik' kenderaan dlm keadaan ok....klau tak nnt smp kaki bukit je la jwb nyer....huhuhuh.... ;)


Mr. Hubby a.k.a Mr. Hensem Driver kami......
 

My Mom yg excited sgt.... 


My Adik with My Mom.... 


And Me too..excited gak.... 



We all decided tuk naik Cameron Highlands ikut Simpang Pulai, konon nyer nak elak jln yg b'smpg siur kat Tapah, n elak pening kepale...x sangke plak, ikut Simpang Pulai tu jauh giler smp lenguh kaki n punggung nie, sbb dok lame sgt dlm kete....

 

sbb lame sgt dok dlm kete, perut pon dah lapa jd kiteorg decide tuk mkn bende nie je...mmg best, manis sesgt...


 Yea...Welcome to IPOH


 Mr. Driver, sgt serius bwk kete...


At last, after about 4 hours, plus minus benti mkn n traffic jam, kiteorg pun selamat smp ke tmpt yg dtuju....Hooray!!!


 I love green......



We all smp ke puncak around 2pm, trun naik dr Tanah Rata ke Brinchang semate-mate tok cari hotel sbb sume hotel fully booked n harge yg sesgt lah mahal...mmg tkezut beruk la, sbb rmai pengusaha hotel yg x b'tggungjwb nie menaik' harge hotel sesuke hati je...klau hotel tu cantik cam istana takpe, nie hospital pun lg cantik tp harge kalahk' hotel 5 star plak...haishh...mmg x puas ati tol. At last we all b'nsb baik sbb jmpe hotel yg sgt b'patutan kat tgh2 bandar Brinchang...and ms tu dah kol 4ptg..mmg t'sgt letih n perut pon dah menyanyi mcm2 lagu mintak disi...Yg plg letih of course lah org kat bwh nie, cian Mr Driver...



sbb letih sgt, after check in kat hotel, mlm tu we all just b'jln2 di pekan Brinchang yg kebetulan ade pasar mlm kat situ, mcm2 brg ade, dr baju smp le souveniers...& yg plg best semestinyer Strawberry Coklet..my Fav!!! Excited shopping smp lupe nak tangkap gamba.....huhuhuhu....

Sesi mengisi perut.....
Strawberry Coklet..tggal bekas je, sbb lapar sgt x smpt tgkp gamba strawberry nyer... 

 

 
2nd Day & the last Day:

pg2 dah kne bgn...& suhu mmg la t'sgt sejuk, smp pijak lantai pon rs cam pijak atas ais....sib baik la mandi ade hot shower klau x jwb nyer mmg x mandi...
cam biase bgn pg perut dah bising mintak disi, pas breakfast, kiteorg pon check out hotel...misi lps nie, of course b'shopping sakan before b'tolak blk.

Biase la..org KL pg mn pon mst nak pekena roti canai mamak, sib baik kat Brinchang nie ade jgk kedai mamak...

The Mission begin:

1. The Cactus Point

Mmg byk pokok cactus kat sni, dr yg besar smp la yg kck2 comel, harge pun b'patutan..6 pokok kecik2 RM10. Initially, beli tuk kwn je, tp sbb pokok nie senang nak jg, Farah pun t'jebak skali m'borong pokok cactus ni...


2. Pasar Borong Tanah Rata 

Dkt sni, mcm2 ade...dr brg kering smp brg basah...cthnyer; bantal, pokok, mknan, sayur, buah & mcm2 lg la... 

tgk la tu...pg dgn tgn kosong, blk dgn tgn penuh..........

3. The Bharat Tea Plantation & Cafe

This is the fav place in Cameron Highlands, sesiape yg dtg Cameron Highlands nie, wajib singgah tmpt nie smbl minum tea bole menikmati pemandangan hijau yg cantik & nyaman. x caye...cube tgk kat bwh nie....My Mom & Me plak smpt gak m'borong a few box of tea, ade mcm2 flavour; strawberry, blackcurrant, laici & etc.




4. Lata Iskandar Air Terjun

Datas permintaan Mr. Driver, jd kami pun singgahlah di Lata Iskandar. ms tu Farah mmg pening kepale sbb jln yg simpang-siur...but smpt la take a few pics tuk kenangan. Pemandangan mmg cantik & air nyer pon mmg sejukkkkkkkkkkkkk sesgt...



Finally our mission is accomplished !!!!

We were safely arrived at our home sweet home around 4pm....klau ikutk' nak b'shopping sakan lg, memandangk' keadaan kete yg mane setiap inci ruang dah fully occupied tepakse la batalka' niat suci tu...hehehehe.....



- THE END -