Wednesday, September 12, 2012

< ShortTrip 2 Cameron Highlands >

Tanggal tiga puluh satu, bulan lapan, lima puluh tujuh, merdeka, merdeka......

mase cuti merdeka yg lps, Farah & family smpt jgk curi2 ms for a short trip....so pikir pny pikir, at last we all decided to go to Cameron Highlands.... ingtkan time tu x rmai org..rupe2 nyer, mak ai...beribu-ribu lemon org kat atas tu....
although, short trip je, tp mmg best & sempat jgk la b'shopping sakan (itu yg penting), hehehe.....


Sesi Packing2 brg......









Toiletries jgn lupe ye....


Beg toiletries..warna pink gitu.. 
 

 my best friend, together with me where ever i go.... 


and jgn lupe ye...boleh dkatekan teman setia jgk utk sume yg nak naik tmpt tinggi...semestinyer... 


 kpd kekwn muslim yg nak b'jln jauh jgn lupe bwk nie sbg rujukan kite ye.... 



Of course..my little diary



kpd Mr Driver, jgn lupe cek kenderaan sblm b'tolak, pastik' kenderaan dlm keadaan ok....klau tak nnt smp kaki bukit je la jwb nyer....huhuhuh.... ;)


Mr. Hubby a.k.a Mr. Hensem Driver kami......
 

My Mom yg excited sgt.... 


My Adik with My Mom.... 


And Me too..excited gak.... 



We all decided tuk naik Cameron Highlands ikut Simpang Pulai, konon nyer nak elak jln yg b'smpg siur kat Tapah, n elak pening kepale...x sangke plak, ikut Simpang Pulai tu jauh giler smp lenguh kaki n punggung nie, sbb dok lame sgt dlm kete....

 

sbb lame sgt dok dlm kete, perut pon dah lapa jd kiteorg decide tuk mkn bende nie je...mmg best, manis sesgt...


 Yea...Welcome to IPOH


 Mr. Driver, sgt serius bwk kete...


At last, after about 4 hours, plus minus benti mkn n traffic jam, kiteorg pun selamat smp ke tmpt yg dtuju....Hooray!!!


 I love green......



We all smp ke puncak around 2pm, trun naik dr Tanah Rata ke Brinchang semate-mate tok cari hotel sbb sume hotel fully booked n harge yg sesgt lah mahal...mmg tkezut beruk la, sbb rmai pengusaha hotel yg x b'tggungjwb nie menaik' harge hotel sesuke hati je...klau hotel tu cantik cam istana takpe, nie hospital pun lg cantik tp harge kalahk' hotel 5 star plak...haishh...mmg x puas ati tol. At last we all b'nsb baik sbb jmpe hotel yg sgt b'patutan kat tgh2 bandar Brinchang...and ms tu dah kol 4ptg..mmg t'sgt letih n perut pon dah menyanyi mcm2 lagu mintak disi...Yg plg letih of course lah org kat bwh nie, cian Mr Driver...



sbb letih sgt, after check in kat hotel, mlm tu we all just b'jln2 di pekan Brinchang yg kebetulan ade pasar mlm kat situ, mcm2 brg ade, dr baju smp le souveniers...& yg plg best semestinyer Strawberry Coklet..my Fav!!! Excited shopping smp lupe nak tangkap gamba.....huhuhuhu....

Sesi mengisi perut.....
Strawberry Coklet..tggal bekas je, sbb lapar sgt x smpt tgkp gamba strawberry nyer... 

 

 
2nd Day & the last Day:

pg2 dah kne bgn...& suhu mmg la t'sgt sejuk, smp pijak lantai pon rs cam pijak atas ais....sib baik la mandi ade hot shower klau x jwb nyer mmg x mandi...
cam biase bgn pg perut dah bising mintak disi, pas breakfast, kiteorg pon check out hotel...misi lps nie, of course b'shopping sakan before b'tolak blk.

Biase la..org KL pg mn pon mst nak pekena roti canai mamak, sib baik kat Brinchang nie ade jgk kedai mamak...

The Mission begin:

1. The Cactus Point

Mmg byk pokok cactus kat sni, dr yg besar smp la yg kck2 comel, harge pun b'patutan..6 pokok kecik2 RM10. Initially, beli tuk kwn je, tp sbb pokok nie senang nak jg, Farah pun t'jebak skali m'borong pokok cactus ni...


2. Pasar Borong Tanah Rata 

Dkt sni, mcm2 ade...dr brg kering smp brg basah...cthnyer; bantal, pokok, mknan, sayur, buah & mcm2 lg la... 

tgk la tu...pg dgn tgn kosong, blk dgn tgn penuh..........

3. The Bharat Tea Plantation & Cafe

This is the fav place in Cameron Highlands, sesiape yg dtg Cameron Highlands nie, wajib singgah tmpt nie smbl minum tea bole menikmati pemandangan hijau yg cantik & nyaman. x caye...cube tgk kat bwh nie....My Mom & Me plak smpt gak m'borong a few box of tea, ade mcm2 flavour; strawberry, blackcurrant, laici & etc.




4. Lata Iskandar Air Terjun

Datas permintaan Mr. Driver, jd kami pun singgahlah di Lata Iskandar. ms tu Farah mmg pening kepale sbb jln yg simpang-siur...but smpt la take a few pics tuk kenangan. Pemandangan mmg cantik & air nyer pon mmg sejukkkkkkkkkkkkk sesgt...



Finally our mission is accomplished !!!!

We were safely arrived at our home sweet home around 4pm....klau ikutk' nak b'shopping sakan lg, memandangk' keadaan kete yg mane setiap inci ruang dah fully occupied tepakse la batalka' niat suci tu...hehehehe.....



- THE END -

2 comments:

  1. waaaa..bengang aku xdpt ikot T.T

    ReplyDelete
  2. hehehe...takpe nnt kite plan same2 g tmpt lain k....

    ReplyDelete

QUALITY TIME WITH MY LOVELIES

9-10.12.2017 Alhamdulillah diberi kesempatan utk bawa my family berjln2 sempena cuti sekolah. Malam sabtu, ke Ayer 8 and Food Truck, Putr...