Tuesday, July 4, 2017

Majlis Persaraan Timbalan Pengarah CKPP & Sister Rafeah

Salam everyone....

3 July 2017 @ Lacomme Country Resort, Putrajaya 

Majlis Persaraan Timbalan Pengarah CKPP, Dr. Hj. Wan Mazlan dan Sister Rafeah diadakan di Lacomme Country Resort, Putrajaya.

Majlis turut menjemput YBhg. Dato' PPP untuk bersama-sama meraikan majlis tersebut.



Yang diraikan

Us with YBhg. Dato' PPP, Dr. Wan and sis Rafeah

Me and my office mates aka bff

Mr Hubby yg pantang jumpa mic 

Tq for reading !!!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2017

Salam everyone!!!

Rase nyer masih tak terlewat lagi nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kpd semua rakan2 muslimin & muslimat, maaf zahir & batin kalau ade salah & silap ye... ;)

So raya tahun ni, kat mana? Soalan khas utk org yg dah kawin lah yer..yg bujang mst la balik kmpg memasing kan...hah bg yg dah kawin ni paham2 lah ye...

Memandangkan tahun lps dah raya di Serdang (rumah mak mertua), so tahun ni raya di Melaka lah..yeayyyyyy my hometown....best,best,best!!!!

Malas nak tulis panjang2 tgk la pics2 kat bawah nnt, yg pasti nyer seronok sesgt raya tahun ni...
Semoga dpt bertemu Ramadhan and Aidilfitri tahun hadapan insyallah...;)






Menu wajib kat Melaka...Acar Rempah resepi turun temurun

Menu wajib lagi...Rendang Palembang mak siti 

Kuah lodeh pun tak pernah tinggal ni

Menu buka puasa terakhir..lepas penat memasak seharian ;)

Gamba lamo

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin dari saya & suami

Cer tgk ni..asal tngkp gamba mesti susah nak senyum ;)

Bersama family tercinta..adik yg ke-3 je takde dlm gamba..lambat sgt sampai

Bersama ibunda tercinta
Ank2 & cucu mak siti ;)

Ank dara mak siti & cikgu habsah ;)

Tq for reading !!!


Tuesday, June 20, 2017

Happy Birthday to me....

16 Jun 2017 @ 21st Ramadhan 1438

Salam everyone,

Alhamdulillah, sempena  bulan Ramadhan yg penuh dgn keberkatan...masih diberi kesempatan utk menyambut birthday diri sendiri yg ke-33 tahun ni..
Semoga diberi kesihatan yg baik, umur yg bermanfaat, dimurahkan rezeki, diberi kebahagian disamping suami, family and rakan-rakan dan semoga sentiasa diberkati Allah swt.


Sambut birthday adik hafiz sekali..sorry la hubby ku pkai kain pelikat dlm ni..huhuhu

Terima kasih buat family & rakan-rakan yg wish birthday di fb, instagram, whatapps dsbnya.

Terima kasih atas doa semua...semoga Allah memberkati semua...aminnn..

Friday, June 9, 2017

BAGAIMANA MONITOR KESIHATAN ANAK BULUS

Salam everyone,

Harini rasa nak kongsi mcm mana kita nak monitor kesihatan anak bulus kesygan.
This is how i do it...

Ini contoh buku kesihatan si bulus
Ini contoh dlm bentuk kad
Kandungan dlm buku 

Kandungan dlm buku - tarikh and jenis vaksin, ubat cacing and ubat kutu diberi
Basic checklist utk si bulus

Ini kandungan dlm kad, sama juga mcm dlm buku
So mana nak dpt buku or kad ni..actually u can get this for free bila bawa si bulus checkup di vet.

Sebab ank bulus kami ramai..jadi buat satu file khas utk dieorg..sume berkaitan perubatan si bulus ada dlm file ni..so senang nak track if needed.
Besides this book or kad, cara nak monitor kesihatan si bulus dgn examine dieorg maybe once a week or masa nak mandikan dieorg. Just a simple examination, tak perlu la check mcm vet tu..just look whether si bulus ni aktif ke tidak, corak pemakanan or minum die, poo die mcm mana, check bulu ada kutu or fungal infection or any other skin infection, check mulut and gigi, check telinga and yg berkaitan. Or klau susah sgt just bawa si bulus ke vet for regular checkup.

Hopefully this will give u a simple guide to monitor ur cats's health. This is just an example, maybe masing-masing ada cara sendiri.

Thank u for reading ;)

Thursday, June 8, 2017

GARANG PERGI TINGGALKAN MAMA & PAPA


Lebih seminggu Garang masuk wad, keadaan garang lemah, tak lalu makan..
Vet bgtahu Garang kne virus FIP (sama mcm KJ) and chances utk Garang baik semula sgt tipis...
Although Garang dah complete vaksin tp still dpt FIP..
Tak tau mana puncanyer..maybe Garang dpt dr kucing luar, becoz Garang dpt keluar dr cage and main-main dkt luar...
Garang kecik lagi and antibody Garang tak cukup kuat utk lawan virus tu...
Lps keluar dr wad, mama jaga Garang, makan & minum kena suap..Garang tak nak mkn sendiri...
Hari makin hari Garang makin lemah, refused to eat or drink..Garang muntahkan balik ubat yg mama bg..Garang tak boleh bangun...Garang tido je...

6.5.2017 - 11 Ramadhan 1438

Petang tu mama bg Garang minum tp tak nak makan, mama basuh muka and badan Garang.
Mama selimutkan Garang..then mama bisik dkt Garang smbl air mata mama mengalir laju;
"Garang sakit ye, Garang letih, takpe Garang rehat ye..Garang tido ye...takpe syg mama redha..maafkan mama klau mama tak dpt jaga Garang dgn baik..ye syg"

Akhir nyer ptg tu bila mama nak bg Garang makan & minum, mama panggil Garang..tp Garang tak sahut mama, biasa klau mama panggil mst Garang bangun or sahut..mama tgk Garang tak bergerak..mata Garang tutup...tiada lg pergerakan nafas Garang.

Garang dah pergi....pergi tinggalkan mama & papa.
Semoga tenang disana sayang..maaafkan mama & papa klau ade kekurangan selama kami jaga Garang... :(

Wednesday, June 7, 2017

SHORT TRIP TO LOST WORLD OF TAMBUN

20.5.2017

Adik ipar menang peraduan, so the prize was a ticket to Lost World of Tambun. Becoz she is in Australia, so she decided to give the ticket to us, huhuhuhu...katenyer hadiah utk kami pi honeymoon. So we actually went there on 20th May 2017. This is the first time kami ke sini before this just dengar jer org pergi bercuti kat sni.

So here i will share u some of the pics that we had taken during our short trip there. Honestly klau ada anak2 lagi seronok rase nyer, huhuhu..maybe next time we will come again with our ank2 buah kot.

Me at the entrance


Us at the entrance

This is like pantai buatan 

Me riding this, hubby tak berani takut muntah kata nyer,hehehe..

The Siberian tiger
Riding the Swan
Feeding the fishes
The Dulang Tea House
Hubby rest for a while ;)
Us riding the Elephant..this is just a monument..ala kecik nyer kami ;)
Mendulang tin
I love hippo !!! Hippo was sleeping la dont disturb..
At the Hippo Kingdom u can see the Hippo sleeping underwater
Hi there buddy!!
Hi there monkies!!! 
This was the best place, most of all becoz the scenery was breathtaking
Tales of the tribe
The Hot Spring..love this place so much, enjoying the hot spring pool

Actually ada banyak lagi tmpt inside this place..tapi kami jalan smp letih nak ambil gambar, hahahaha..and we really enjoy ourselves...

Dah penat jalan and mandi..kami  check in hotel and tido...zzzzzzz

Bangun tido dah lapar, so we decided to go out dinner with my sister. We went to this restaurant not far away from Tambun actually, haiyoo i forgot the place name, huhuhuhu...otherwise the foods were good and delicious.






21.5.2017

Dah alang-alang sampai ke Ipoh, we decided to visit several places in Ipoh.

1st: Muzium Darul Ridzuan


Kayuh bang jgn tak kayuh

Handsome kan my hubby ;)





2nd: Gunung Lang

Muka berkerut sbb panas sgt



My hubby loves the deer so much ;)


The view is breathtaking






3rd: Kellies's Castle













That's the end of our short trip...
Tq for reading..