Sunday, September 30, 2012

Penyakit Hati & Tips Rawatan

Wahh!!!! tgk tajuk je dah gempak kan....nak jd ustazah ke ape si Farah nie.
Yg sbn nyer hari Khamis lps Farah ade la g dgr ceramah, tajuk ceramah tu 'Penyakit Hati & Tips Rawatan' penceramah pon haruslah yg glamor kan, al maklumla buat kat KKM mestilah jmpt yg glamor....ustazah Asni, korang knl tak??? ala yg slalu kluar kat TV1,2,3, astro tu....hah, knl kan!!! sape x knl tu tak tau la nak ckp, mmg tak tgk tv le jwb nyer. opsss..sorry mulut takde insurans...hehehe..

So blk dr ceramah tu trus lah g search internet nak cari pahale lebih sket kan, mstlah kne usaha...actually Farah nak bgtau kat uolls sume, kite sume nie mmg untung hidup kat zaman serba canggih nie, sume nyer kat hujung jari, jd dah takde alasan rs nyer klau kate kite takde mase lah, susahlah...sbb sume dah ade kat hujung jari, ape lagi, tekan je la kan...betul tak??? jd dah melalut jap...jd search lah tajuk tu, mmg b'lambak2 la kuar kan, yg takde kaitan pun kluar jgk, x phm betul....jd bace lah Farah...kate org klau ilmu yg kite dpt klau kite tak kongsi atau amalkan akan jd sia-sia, so kat sni Farah nak share ngan sume org ape yg Farah bace nie, hopefully uolls sume dpt la sedikit sebyk ilmu nie....

Terdapat 18 Cara & Rawatan Hati yg perlu dilakukan supaya hati kita dapat dirawat dan terhindar drpd Penyakit Hati:


  • Mentarbiah hati supaya mencintai Allah dgn sedlm-dlmnya
  • Membaca serta bertadarus (menyelidik) makna dan  maksud ayat-ayat Al-Quran
  • Mendekatkan diri dgn Allah dgn amalan-amalan sunat
  • Khusyuk dlm solat
  • Memperbykkan zikir dan memohon ampun kpd Allah
  • Melakukan kebaikan krn ikhlas kpd Allah dan menghrpkan keredaanNya
  • Melakukan amal dan ibadat berdasarkan perintah Allah dan Rasul
  • Beriktikad dgn akidah yg betul
  • Sentiasa melakukan muhasabah diri
  • Memperuntukkan masa bg Allah menerusi ilmu-ilmu agama
  • Memperbykkan qiyamullail, berdoa terutama sepertiga malam
  • Tunduk dan khusyuk kpd Allah dlm setiap tindakan dan perbuatan
  • Memastikan sumber mknan dan pakaian adalah halal disisi Allah
  • Menundukkan penglihatan kpd perkara-perkara yg diharamkan Allah
  • Suka menziarahi kubur dan mengingati mati
  • Sentiasa bersyukur dan reda kpd Allah diatas sgl nikamt yg dkurniakan
  • Suka membantu ank-ank yatim
  • Suka bersahabat dgn org-org soleh yg boleh djadikan teladan

Ok...selamat membace & selamat beramal semua...

2 comments:

  1. thanks 4 the info.sgt berguna..=)

    ReplyDelete
  2. welcome...slamat beramal & jgn lupe share dgn kekwn yg lain k ;)

    ReplyDelete