Tuesday, October 2, 2012

Nescafe Oh Nescafe !!!!!


Kwn Saye : FARAH, KNP KO NIE SUKE SGT MINUM NESCAFE TU, BYK CAFFEINE TAU TAK !!!
Saye : ABES TU, DAH TU JE YG AKU MINAT, RASE DIE, BAU DIE, AROMA DIE, WARNE DIE...EERMMM, MMG BEST !!!

Nescafe Oh Nesacfe, ape yg best & ape yg x best psl Nescafe nie ek????
well bile kite ckp psl nescafe nie, mst kebykan org akan ckp nescafe tu byk caffeine, mcm yg kwn saye ckp tu, hehehehe....


saye mule terjebak @ addicted dgn nescafe nie ms blaja dlu2 la, konon nyer kekwn ckp minum nescafe nie bole ilang ngantuk tuk study smp tgh mlm....ingtkan smp study je addicted nie, rupe-rupe nyer smp la msk alam bekerja. al maklum la keje as a houseman dolu-dolu mmg la teruk bagai...x cukup tido, keje lebih dr tido, jd nak stay awake n alert kne la amik nescafe nie. Berbungkus2 supply kat umah, cam nak berniage pon ade...siap bwk dlm beg lg tu..bole dkatekan, breakfast, lunch smp ke dinner pon minum nescafe gak...mmg teruk kan??? kalah drug addict nie, ish,ish,ish...... ingt kan dah keje wat management nie dah x minum le nescafe nie, hampeh!! same je...tp skrang pengambilan tu kureng le, sehari secawen yek....


Ape sbnrnyer Caffeine nie ?? Ape kebaikan & keburukan Caffeine nie ??? Klau nak tau, kene la bace kat bwh nie ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian (ops lupe lak, adik-adik, kakak-kakak, abang-abang sekalian)

Ape itu Caffeine ??

Caffeine adalah sejenis bahan yg terkandung didlm sesetengah tumbuhan. ia juge boleh dihasilkan secara sintetik (dlm bahase mudah dihasilkan oleh manusia) dan ditambah didlm mknan.

Ape Fungsi Caffeine ??

Caffeine diserap dgn cepat kedlm otak dan tidak terkumpul didlm darah atau disimpan didlm badan manusia. Ia dikeluarkan drpd badan manusia melalui air kencing slps beberape jam dimunum (itu la sbb nyer urine kite berbau cam nescafe kan).

Caffeine ini meransang otak dan sel-sel nyer. ia juga dgunakan bg melawan kepenatan / mengantuk tp effect nyer hanya short-term sahaje.

Ape mknan yg mengandungi Caffeine ??

Caffeine boleh didapati didlm:
  • daun teh
  • kopi
  • bijih koko
  • teh / nescafe / black or white coffee
  • coklat
  • kebanyakan air cola
Ape side effects Caffeine ??
  • denyutan nadi menjadi laju
  • susah utk tidur (jd jgn minum kopi mlm2 yek)
  • depression
  • anxiety 
  • restlessness (tak tentu arah)
  • loya / muntah
  • tremors (menggeletar)
  • kerap buang air kecil 
(Biase nyer side effects berlaku jika kite ambil caffeien dlm jumlah yg byk)

Ape akan berlaku jika kita tibe-tibe berhenti mengambil Caffeine (bagi org yg addicted mcm saye nie, huuhuhuhu...) ???
  • letih / lesu 
  • sakit kepale 
  • jd mcm tak tentu arah
  • loya / muntah 
(kpd peminat2 tegar nescafe/kopi jika anda nak benti minum anda dinasihatkan berhenti secara perlahan-lahan, means that, kene kurangkan pengambilan secara berperingkat la)

Ape kebaikan Caffeine dr segi perubatan ??? 

Berdasarkan beberapa kajian yg dijlnkan didapati;
  • kurang risiko menghadapi kencing manis - krn caffeine mengandungi kandungan magnesium dan chromium yg membantu badan mengawal penggunaan insulin
  • kurang risiko mengidapi Parkinson's disease & Dementia / Alzheimer's disease (pelupa)
  • kurang risiko mengidapi sesetgh cancer (liver cirrhosis and liver cancer) - krn caffeine mengandungi anti-oxidants
  • kurang risiko mengidapi masalah rentak jantung tidak sekata (arrhythmias)
  • kurang risiko mengidapi strokes (angin ahmar)

Bagi ibu-ibu yg mengandung anda dinasihatkan utk mengelakkan atau mengurangkan pengambilan Caffeine ini. WHY ??

Krn Caffeine ini boleh masuk kedlm salur darah manusia, maka ia juga boleh mengalir ke dlm placenta (uri) dan masuk ke dlm darah baby, jd secare tidak langsung ia beri kesan pd baby.






 THE END

SELAMAT MEMBACE !!!!



No comments:

Post a Comment