Friday, June 9, 2017

BAGAIMANA MONITOR KESIHATAN ANAK BULUS

Salam everyone,

Harini rasa nak kongsi mcm mana kita nak monitor kesihatan anak bulus kesygan.
This is how i do it...

Ini contoh buku kesihatan si bulus
Ini contoh dlm bentuk kad
Kandungan dlm buku 

Kandungan dlm buku - tarikh and jenis vaksin, ubat cacing and ubat kutu diberi
Basic checklist utk si bulus

Ini kandungan dlm kad, sama juga mcm dlm buku
So mana nak dpt buku or kad ni..actually u can get this for free bila bawa si bulus checkup di vet.

Sebab ank bulus kami ramai..jadi buat satu file khas utk dieorg..sume berkaitan perubatan si bulus ada dlm file ni..so senang nak track if needed.
Besides this book or kad, cara nak monitor kesihatan si bulus dgn examine dieorg maybe once a week or masa nak mandikan dieorg. Just a simple examination, tak perlu la check mcm vet tu..just look whether si bulus ni aktif ke tidak, corak pemakanan or minum die, poo die mcm mana, check bulu ada kutu or fungal infection or any other skin infection, check mulut and gigi, check telinga and yg berkaitan. Or klau susah sgt just bawa si bulus ke vet for regular checkup.

Hopefully this will give u a simple guide to monitor ur cats's health. This is just an example, maybe masing-masing ada cara sendiri.

Thank u for reading ;)

No comments:

Post a Comment

QUALITY TIME WITH MY LOVELIES

9-10.12.2017 Alhamdulillah diberi kesempatan utk bawa my family berjln2 sempena cuti sekolah. Malam sabtu, ke Ayer 8 and Food Truck, Putr...